TurismBiz.ro
  • România
    • București
    • Drumeții
    • Experiențe
    • Turism cultural
  • Prin lume
    • Grecia
  • Cicloturism
    • Ture de o zi
    • Utile
    • Vacanțe pe două roți
  • Lifestyle
    • Schi
    • Timp liber
    • Food
    • Reviews
  • Interviuri
  • News
No Result
View All Result
  • România
    • București
    • Drumeții
    • Experiențe
    • Turism cultural
  • Prin lume
    • Grecia
  • Cicloturism
    • Ture de o zi
    • Utile
    • Vacanțe pe două roți
  • Lifestyle
    • Schi
    • Timp liber
    • Food
    • Reviews
  • Interviuri
  • News
No Result
View All Result
TurismBiz.ro
No Result
View All Result
Home Lifestyle

#CronicariDigitali și planul lor pentru salvarea patrimoniului cultural

Mihaela Barbu by Mihaela Barbu
in Lifestyle
Reading Time: 6 mins read
0 0
A A
0
#CronicariDigitali și planul lor pentru salvarea patrimoniului cultural
Share on FacebookShare on Whatsapp

#CronicariDigitali a adunat, de la lasare și până acum, cam toate atributele pe care le are un… influencer: este relevant, are audiență, nișă, se implică, e vizibil, consecvent, autentic și creativ. Dar ce spun cei care îl susțin, tinerii care au început să își alimenteze feed-urile cu ”bucăți” de patrimoniu pe care le vor salvate și povestite?

Expoziție de fotografie #CronicariDigitali

Vernisajul Expoziției de fotografie #CronicariDigitali – care se află încă deschisă la parterul clădirii Palatului Universul din București – a adunat zeci de instagrammeri susținători ai celui mai important proiect din România care promovează patrimoniul cultural în mediul digital. Vedete în cadrul evenimentului au fost 44 de fotografii cu obiective de patrimoniu românești realizate de tineri fotografi, consacrați sau amatori, de-a lungul primului an de proiect.

Însă pentru că dincolo de fotografii creativ realizate și editate, prin acest proiect se dorește transmiterea unui mesaj puternic către generația millenials, am povestit puțin cu o parte dintre expozanți, cu scopul de a vedea ce înseamnă pentru ei Cronicari Digitali. Pentru un plus de obiectivitate am interacționat în acest demers cu cei pe care… îi cunosc cel mai puțin :).

Bogdan Buzuleac, 36 ani , avocat: ”Cred că se poate vedea cu ochiul liber, la o simplă parcurgere a profilului meu de instagram, că iubesc clădirile de patrimoniu din București și din țară. Am făcut o pasiune din a le fotografia și a le descoperi poveștile. De anul trecut, când am avut ocazia să parcurg, alături de specialiști ai INP (n.red. Institutul Național al Patrimoniului) câteva județe din țară în căutare de castele, palate, mori ori tradiții de sute de ani, apetitul meu pentru a imortaliza frumuseți ascunse ori uitate și a le shareui cu ceilalți, fie doar prin simple fotografii, a devenit pasiune. Și… puțin responsabilitate, pentru că știu că sunt mai mulți ochi pe mine 🙂”.

View this post on Instagram

A post shared by Bogdan | Bucharest (@bogdan.buzuleac)

Gangone Oana, 29 ani, programator: ”Deși nu e un proiect de promovare turistică, cred că prin Cronicari Digitali nu doar salvăm de la uitare patrimoniul, ci ne promovăm și țara. Mi-ar plăcea să cred, de asemenea, că tragem un semnal de alarmă către toți aceia care pot face demersuri către reabilitarea obiectivelor aflate în stare de degradare. Chiar dacă individual nu putem face lucruri mărețe, noi încercăm să transmitem un mesaj pornind de la vizual, mai ales că aceasta e cea mai ușoară modalitate de reținere”.

Nicoleta Ababei, 38 de ani, consilier organizație profesională și blogger: ”De când a apărut proiectul Cronicari Digitali, fotografia cu o casă veche nu mai este despre o casă și atât! Este istorie, este poveste, este o mărturie a ceea ce a fost cândva, este emoție! Pe mine m-au învățat ai mei să iubesc tradițiile și valorile din trecut, iar acum efectiv mă doare când văd clădiri superbe ajunse în paragină! E un mix între naționalism, identitate, trecut, istorie, dragoste de tot ce înseamnă spirit românesc și mândria de a fi român! Mi-ar plăcea să știu că fiica mea va trăi conștientă de o Românie cu rădăcini adânci și puternice!”.

Georgiana Grama 29 ani, blogger: ”Proiectul Cronicari Digitali este pentru mine asemenea unui pod. Un pod între trecut și prezent, pe care l-am traversat anul trecut cu o echipă grozavă, alături de care am ajuns în niște locuri care m-au făcut să visez în timp ce ascultam cu drag și interes despre fiecare loc în parte. După ce intri în această poveste, poți să vezi cum era odată, cum este acum, și mai ales, îți poți face o imagine despre cum o să fie. Iar asta cred cu tărie că depinde doar de noi!”

Emilia Alina Morariu, 23 de ani, student în formare psihoterapie : ”Rezonez cu proiectul Cronicari Digitali pentru  și eu sunt pasionată de a promova obiectivele patrimoniului național. Mi se pare foarte interesantă și utilă mobilizarea unui număr atât de mare de creatori de conținut, cu un scop unic, comun, acela de a promova România autentic și a afla, totodată, informații de la specialiști avizați. E inedit cum noi, noua generație, avem ocazia să înțelegem amprentele pe care timpul le-a lăsat moștenire nouă. Și apoi să dăm mai departe…”.

Alexandra Herzog, 27 de ani, inginer proiectant instalații pentru construcții: ”Pe Instagram tinerii sunt avizi de informații, locuri frumoase, dar necunoscute publicului larg. Iar proiectul Cronicari Digitali vine ca o mănușă pentru această comunitate. Pentru mine, patrimoniul cultural românesc este ceea ce ne unește și definește pe noi, că popor. Poate fi vorba de o clădire, o operă de artă, orice obiect cu importantă istorică, dar și o idee, un meșteșug, ceva specific României. Și cumva cred că partea asta intangibilă a patrimoniului e cel mai în pericol de a fi pierdută; cu partea materială poate ne păcălim mai ușor că va dăinui mai mult. Dar necunoscute, niciuna dintre ele nu poate fi cu adevărat păstrată și transmisă mai departe”.

Iancu Iulian, 24 de ani programator: ”Sincer, am aflat de Cronicari Digitali în timp ce căutam profile de Instagram cu conținut creativ, care să mă inspire. Proiectul nu doar că oferă conținut de calitate, este un hub al autorilor care promovează valorile și tradițiile Românei. Consider că patrimoniul cultural nu ar trebui să fie privit ca o „povară” pentru dezvoltarea viitorului, deoarece prin el putem cunoaște urmele trecutului care aduce fragmente din istoria celor care au locuit același spațiu și totodată ne putem permite ridicarea unor întrebări despre identitatea individuală, de grup sau despre existența și cunoașterea celuilalt”.

Dan Mihai Balanescu, fotograf, 40 de ani: ”Pentru mine Instagramul e o evadare din fotografia pe care o fac ca job pentru clienți, un mod de joacă în care îmi permit să fotografiez ceea ce mi doresc. Mereu am apreciat partea pozitivă, optimistă pe care o vezi pe Instagram, un mediu virtual în care oamenii își împart amintirile plăcute. Cât despre promovarea patrimoniului în mediul digital, eu cred că pentru a ști cine ești trebuie mereu să vezi de unde ai plecat, ca popor, ca bucureștean ori locuitor al orașului tău. Or, în patrimoniu regăsim cele mai frumoase vremuri ale locului în care trăim. E distractiv și totodată util să ne alăturăm acestui demers”.

Andra Oprea, 35 de ani, antreprenor: ”Patrimoniul cultural trebuie susținut și punct. Trebuie salvat de noi, nu de altcineva. Trebuie să ne schimbăm concepțiile și să prețuim mai mult ceea ce avem. Ar trebui să ne educăm, să fim mai atenți și mai puțin distructivi”.

Expoziția de fotografie #CronicariDigitali ce are loc la AWE. Adaptive Work Environment (Strada Ion Brezoianu, nr. 23-25) – parterul clădirii Palatului Universul se încheie vineri, 1 martie, orele 20.00, însă colecția cu imagini ce surprind patrimoniul cultural al României va continua să crească în online.
Evenimentul a fost realizat cu sprijinul: Canon România, Domeniile Samburesti și Profructta.
De la debutul campaniei inițiate de agenția Zaga Brand în colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului, peste 3600 de fotografii au fost postate în social media cu hashtagul oficial al proiectului.

View this post on Instagram

A post shared by Andra Oprea┃Travel&Lifestyle (@andra.oprea)

Partajează asta:

  • Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)

Similare

Tags: cronicari digitaliExpozitieFotografiemillenialspatrimoniuRomania
Mihaela Barbu

Mihaela Barbu

Related Posts

Ski în Austria: echipamentele se închiriază de 12 ori, apoi sunt înlocuite
Schi

Ski în Austria: echipamentele se închiriază de 12 ori, apoi sunt înlocuite

18 februarie 2022
Ghid practic pentru transportul la ski în Austria: avion versus mașina personală
Prin lume

Saalbach – Hinterglamm sau locul unde au cancelaria profesorii de distracție

19 februarie 2022
Ski în Austria: echipamentele se închiriază de 12 ori, apoi sunt înlocuite
Prin lume

Ghid practic pentru transportul la ski în Austria: avion versus mașina personală

19 februarie 2022
Începe anul învățând o nouă limbă străină. 5 motive pentru a învăța portugheza
Lifestyle

Începe anul învățând o nouă limbă străină. 5 motive pentru a învăța portugheza

19 februarie 2022
Ajun de Crăciun și fericirea ca substantiv simplu
Lifestyle

Ajun de Crăciun și fericirea ca substantiv simplu

19 februarie 2022
Cronicari digitali susțin(e) relația stabilă între patrimoniu și Instagram
Lifestyle

Cronicari digitali susțin(e) relația stabilă între patrimoniu și Instagram

19 februarie 2022
No Result
View All Result

ARTICOLE RECENTE

white lagoon
News

Profit de 1,5 milioane euro adus de români unui singur hotel din Bulgaria, în pandemie. Cum arată resortul și cât costă un sejur de vară

by Mihaela Barbu
30 mai 2022
0

Bulgaria rămâne printre primele opțiuni ale românilor pentru vacanța de vară, după doi ani de pandemie în care cei mai...

Read more
Grecia se deschide pe 14 mai. Care sunt noile condiții de călătorie

Grecia se deschide pe 14 mai. Care sunt noile condiții de călătorie

18 februarie 2022
Bulgaria introduce testele PCR obligatorii, începând cu 29 ianuarie

Bulgaria introduce testele PCR obligatorii, începând cu 29 ianuarie

19 februarie 2022
Ski în Austria: echipamentele se închiriază de 12 ori, apoi sunt înlocuite

Ski în Austria: echipamentele se închiriază de 12 ori, apoi sunt înlocuite

18 februarie 2022
Sărbătoare la Wizz Air. Vouchere în valoare de 200 de euro pentru fiecare din pasagerii unei curse – eveniment

Sărbătoare la Wizz Air. Vouchere în valoare de 200 de euro pentru fiecare din pasagerii unei curse – eveniment

19 februarie 2022
Facebook Instagram LinkedIn
TurismBiz.ro

Un blog de Mihaela Barbu

ULTIMELE ARTICOLE

white lagoon

Profit de 1,5 milioane euro adus de români unui singur hotel din Bulgaria, în pandemie. Cum arată resortul și cât costă un sejur de vară

30 mai 2022
Grecia se deschide pe 14 mai. Care sunt noile condiții de călătorie

Grecia se deschide pe 14 mai. Care sunt noile condiții de călătorie

18 februarie 2022

CATEGORII

  • Cicloturism
  • Interviuri
  • Lifestyle
  • News
  • Prin lume
  • România
  • Schi
  • Timp liber
  • Travel
  • Ture de o zi

© 2022 TurismBiz.ro - by Mihaela Barbu .

No Result
View All Result
  • România
    • București
    • Drumeții
    • Experiențe
    • Turism cultural
  • Prin lume
    • Grecia
  • Cicloturism
    • Ture de o zi
    • Utile
    • Vacanțe pe două roți
  • Lifestyle
    • Schi
    • Timp liber
    • Food
    • Reviews
  • Interviuri
  • News

© 2022 TurismBiz.ro - by Mihaela Barbu .

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
 

Încarc comentariile...