Saalbach – Hinterglamm sau locul unde au cancelaria profesorii de distracție

După ce în articolul anterior v-am povestit cât de eficientă a fost plecarea la ski ad-hoc, fără nici o ”vânătoare” de oferte anterioară, chiar în preajma sărbătorilor de iarnă, astăzi a venit timpul să aflați și cum am petrecut timpul în Austria.


Pentru cazare am ales Ecking, un sătuc mic şi foarte pitoresc, situat la 5 km de Leogang. Am stat la o pensiune bio,  ai cărei proprietari erau doi tineri foarte simpatici, ce ne-au întâmpinat în fiecare dimineață cu multe zâmbete și cu mic dejun cu produse proaspete și delicioase: unt de casă cu pâine și dulceață de caise ori fructe de pădure, mozzarela de casă ori omletă făcută din ouă de la găinile crescute în curte. Făceam 5 minute cu maşina până la baza pârtiei, dar aveam şi posibilitatea să luăm ski-bus-ul gratuit. Locuri de parcare găseai la discreţie gratuit la cel mult 50 m de telecabină. Aveam în zonă 2 gondole mari: Steinbergbahn şi Asitzbahn, dincolo de care am descoperit raiul.

Din Leogang poţi trece pe schiuri în Saalbach. Deşi nu e nevoie să o faci pentru a ajunge acolo, îţi recomand pârtia 61a, până jos, în Vorderglemm. E o roşie superbă, mai puţin populată, spectaculoasă, dreaptă, dar cu schimbări de pantă, vizibilitate bună, fără a pierde elementul surpriză. La baza ei te aşteaptă o bandă rulantă care te duce la distanţă de 10 trepte de bancheta gondolei. Deşi pe hârtie pârtia 2b pare cea mai lungă şi frumoasă albastră din toţi cei 270 km de pârtii, fii cu băgare de seamă să nu o faci la sfârşitul zilei, pentru că, în funcție de vreme poate deveni foarte grea, plină de dâmburi. Vestea bună e că, indiferent de condițiile meteo, la baza ei te așteaptă un bar foarte frumos decorat, perfect mai ales în cazul în care n-ai mai prins Schonleitenbahn şi ai ratat întoarcerea pe schiuri acasă… cum au pățit unii dintre noi! 🙂


Cu Schonleitenbahn ajungi la Wildenkarkogel, mergând spre Saalbach. Acolo te aşteaptă un punct panoramic splendid şi dacă nu vrei să faci o pauză de cafea la Wildenkarhutte – unul dintre restaurantele cele mai populate din domeniu – îţi poţi relua drumul către Saalbach.
Noi am preferat să facem o pauză de ceai cu rom la Asteralm, o căbănuţă mai liniştită, cu ospătari îmbrăcaţi traditional, foarte amabili şi relaxaţi, de unde, printre coarnele trofeelor de vânătoare puteam vedea printr-un ochi de fereastră inedită „gondola ciorchine”, cum am botezat-o noi.
Ca să te îndrepţi mai departe spre Hinterglamm, trebuie să îţi iei un pic schiurile în spinare şi să traversezi aleea pietonală principală din Saalbach. Merită să faci asta! E plin de terase idilice şi de magazine.
Nouă ne-a plăcut aşa mult încât ne-am întors şi seara. Este clar de ce întregul domeniu de schi poartă numele de Saalbach, iar abia apoi sunt menţionate celelalte staţiuni care fac parte din domeniu: Leogand, Hinterglamm, Fiberbrunn. E cel mai frumos şi mai viu dintre ele. Ziua e forfotă, noaptea e distracţie. Pe Skiliftstrasse au vreo 3 apresskibar-uri unul lângă altul unde distracția e în toi până târziu în noapte, și chiar au concerte live  – n-ai cum să le ratezi şi nu trebuie să faci asta. Niciunde un Frankfurter şi o bere nu sunt mai delicioase! Priceceless! … mă rog, 10 euro! 🙂

Hinterglamm sau cum am nimerit în mijlocul celei mai fierbinți petreceri din miez de iarnă


Hinterglamm e o staţiune idilică, aflată la baza deopotrivă a celor mai frumoase pârtii, dar şi a celor mai dificile din domeniu. Să nu ratezi pârtiile albastre 22 şi 25. Pe 22 am avut parte şi de cea mai antrenantă pauză de schi din sejur: am oprit la cabana Walleggalm care organizează frecvent party-uri animate. Fiţi atenţi la reclamele de pe pârtie pentru a nu rata cele mai fierbinți petreceri din miez de iarnă. Noi am prins astfel o oră de discotecă în aer liber, cu ”nude-modelul” (știați că există așa ceva?) Micaela Schafer, o DJ-iță fostă Miss din Germania, care a încins atmosfera și imaginația skiorilor cu outfit-ul sexy și talentul la mixat.
Reîntorşi pe pârtie am constatat că dacă nu e zăpadă destulă sau nu eşti amator de senzaţii foarte tari mai bine eviţi roşia 14, care abia la faţa locului e indicată că fiind neagră… şi chiar e!
Ce să nu cumva să ocoleşti însă, este Westgibfelhutte, o cabană MI-NU-NA-TĂ pe dinăuntru şi pe dinafară, situată pe vârful Schattberg West, 2096m, cel mai înalt din zonă, loc de unde poţi trage şi cele mai spectaculoase panorame. Ai de ales între a mânca un ştrudel cu vanilie la o masă cu vedere panoramică din interior sau a sta la soare pe terasă ori pe un şezlong confortabil. Ori… le poți face pe toate, în ce ordine vrei. De aici, coboară o dată până în Hiterglamm pe pârtia 6 şi continuă pe 6a. O vei reţine!

Merită încercat și FIBERBRUNN

Când am fost noi la Fiberbrunn, era un ger năpraznic iar pârtiile erau „tablă”. Însă chiar şi în aceste condiţii, roşia F4 este excelentă, în schimb F12 şi F14 erau practic… NEpracticABILE. Centrul staţiunii e mare şi frumos, merită să petreci o seară şi aici.

Bonus: Zell am See și Kitzbuhel

Cu vreo 50 euro în plus, îţi poţi lua Salzburg Super Skipass care-ți permite să schiezi și în Zell am See, Kitzbuhel şi multe altele. În realitate însă, nu ai timp nici să parcurgi toate pârtiile din Skicircus, dar fiecare ştie ce vrea. Noi am optat pentru plimbări de seară în aceste staţiuni, care chiar sunt de vis iarna.

Ai și pârtii de sanie, dacă eşti amator. Poţi schia pe nocturnă în Leogang şi nu numai. Ai piscină în Saalbach, ai Hervis în Saalfelden, ai de toate, dar… mai poţi?

Concluzia: superski cu 500 de euro pe săptămână

Deşi şi la întoarcere sunt alte 14 ore de condus, concluzia e următoarea: dacă vrei să schiezi bine, la un buget rezonabil şi mai ales dacă n-ai chef de complicaţii, planificare minuţioasă şi din timp, una dintre cele mai bune alegeri este să te urci în mașină (pentru maximă eficiență trebuie să fiți 4 persoane) și să fugi fără oprire până la Leogang. Firește trebuie să fii un șofer extraordinar sau să ai între cunoscuți pe cineva dispus să se sacrifice… la un asemenea maraton. Vei avea la dispoziţie 270 km de pârtii în Alpi, îţi iei tot ce ai chef cu tine, iar bugetul ar arăta cam aşa:
– 60 euro combustibil, vigniette (depinde şi de maşină, desigur)
– 215 euro skipass pt 5 zile
– 200 euro cazare într-o pensiune cochetă şi cu mic dejun bio bogat
Total: sub 500 eur de persoană, fără mesele de prânz şi seară, pentru care fiecare cheltuiește în funcție de… pofte și posibilități. Recomandăm supermarketurile M-Preis, de unde vă puteți cumpăra alimente și băuturi la prețuri similare cu cele din România.

A fost o experiență, însă mărturisesc că personal nu aș mai face în viața mea niciodată o asemenea înlănțuire de sacrificii, doar dacă aș ști că altfel nu pot avea parte de ski. Ceea ce sper totuși să nu fie cazul! Probabil am ajuns la vârsta la care am nevoie de tihnă și de întâmplări mai așezate. 🙂

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.