All-inclusive: aer elvețian și plimbare cu bicicleta la Breaza

Am auzit cu toții că părinții sunt aleși de copii atunci când decid să vină pe lume, dar eu vă mărturisesc că am mai ales ceva: orașul în care m-am născut și am crescut. Breaza e de vis! Așa au crezut și bucureștenii care au transformat-o în sectorul 7, dar asta e altă poveste. Azi vă invit la mine acasă, la Breaza, pentru un weekend plin de voie bună și de activități pe bicicletă. Un all-inclusive pentru oameni mari. 

Așa arată unul din traseele cicloturistice de la Breaza, pe care eu l-am încercat. Fără antrenament, chiar nu e ușor de parcurs

Pentru mine, orice e legat de Breaza și de plimbatul cu bicicleta, îmi amintește de anii copilăriei. De pe la 3-4 ani, de când am învățat să merg pe două roți, și până la 18, când m-am mutat în București cred că am făcut cu bicicleta cel puțin jumătate din kilometri pe care i-am parcurs în următoarea decadă, dar la volan, prin Capitală. Iubeam așa tare bicicleta, încât eram în stare să o iau în camera mea, deși stăteam la casă cu grădină, garaj, magazie și alte acareturi (deci suficient spațiu pentru ”parcare”). Recunosc, între timp nu am evoluat prea mult: de câțiva ani dorm cu ea la capul patului! 🙂 Și dacă nu v-am convins cât de mare era patosul, vă mai destăinui că o vacanță întreagă de vară am vândut la tarabă, în piața din centrul orașului, pentru a strânge bani de o biclă nouă și a face trecerea de la o spălăcită rusească (deh! cine n-a avut norocul să moștenească un Pegas…) la un MTB adevărat, cu cauciucuri late, cu șase pinioane și trei foi, cum aveau prietenii de pe strada mea… M-a cuprins nostalgia și îmi revin tot felul de episoade în minte…, chiar și cel în care furam semicursiera părinților și mă plimbam cu ea ținând picioarele pe sub cadru, pentru că eram prea mică de înălțime și nu ajungeam la pedale dacă mă urcam pe șa. Dar cine n-a experimentat asta, mici sunt șansele să înțeleagă trăirile unui biciclist care s-a visat pe două roți din fașă. În zilele noastre, cei mai mulți avem cam tot ce ne trebuie pentru a practica sporturi în general, doar cu timpul stăm prost. Însă eu am învățat că dacă vrei, îți faci și timp. Și sper sa fie ca mersul pe bicicletă: o dată învățat(ă lecția), să nu uit niciodată! 🙂

La Breaza este cel mai curat aer din Europa

Vă spuneam la început că mă simt norocoasă că m-am născut la Breaza. Cu sau fără infrastructură, cu sau fără coerență în dezvoltarea turistică (chiar și așa timidă), farmecul și atracția pentru acest oraș țin de ceea ce există și cu greu poate fi luat: aici este aerul cel mai puternic ozonificat și bogat în ioni negativi din Europa, motiv pentru care Breaza e comparată frecvent cu celebrul Davos. Sincer, am fost să verific anul trecut cum se respiră în stațiunea din Alpii Elvețieni, și ce pot spune e că vorbim despre o comparație cinstită. De menționat însă că dacă vrei să urci pe cele mai înalte culmi petru a admira peisajul din vârf de munte, prețurile la transportul pe cablu (și chiar la tren – pentru legătura între stațiuni) îți taie respirația. Și-am văzut cazuri reale, nu vorbesc din povești! Așa că mai bine mergeți la Breaza, unde, în weekend-ul 14-15 iulie, Centrul de Promovare Turistică al Orașului, cu sprijinul asociației ”Adevărații Veloprieteni” vor organiza activități pentru pasionații de cicloturism, mai mici sau mai mari.

Sâmbătă, plecarea se va face de la sediul CNIPT, iar surpriza zilei va fi vizita la stână. Turiștii amatori de biciclit se vor putea bucura de peisajul idilic în timp ce vor degusta brânzeturi, fructe și alte produse de la localnici. Duminica va fi dedicată copiilor, care se vor și distra, dar vor avea parte și de activități educative.

Programul complet aici. 

Eu am fost ultima dată cu bicicleta la Breaza acum doi ani, imediat după marcarea traseelor cicloturistice din stațiune, demers realizat cu sprijinul Policolor România. Toate imaginile atașate acestui articol sunt de atunci și sper să vă convingă să vă luați și voi un weekend de petrecut aici.

Dacă ți-a plăcut acest material, aș aprecia să îl share-uiești către prietenii tăi. 🙂 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.