Cezar Dumitru, despre situațiile extreme din călătorii: cum a ajuns să doarmă în gară și apoi într-un templu de aur

Cel mai popular blogger din România ar putea să vorbească ore, zile în șir despre istoria locurilor pe care le-a vizitat, despre experiențele lui prin lume. Revin astăzi cu a doua parte a interviului luat ”în mișcare” în mașină, în drum spre București. Cezar Dumitru, aka Imperator Travel, e în vacanță cam 120 de zile pe an și nu pleacă niciodată cu mai mult de 200 de euro în buzunar, indiferenet unde călătorește. A călătorit în 116 țări și nu vrea să se oprească aici. Este un călător 100%, are o cultură fantastică. Pur și simplu e fascinant să-l auzi povestind despre experiențele sale.

Vacanțe pe cont propriu sau cu agenția? Avantaje și dezavantaje.Pe cont propriu – independența, iar cu agenția, în mod normal, nu te doare capul.

Dar crezi că e mai avantajos să ți le faci tu? Să fii designerul de vacanță propriu?

Mie îmi place să merg de capul meu, ca să fac ceea ce vreau. Acum avantajos sau dezavantajos nu știu… S-ar putea așa cum merg eu să fie mai scump decât dacă aș fi luat un tur standard, dar cel puțin ai posibilitatea să alegi… Dacă eu văd acum turnul X și vreau să mă urc în el, pur și simplu o fac, pe când dacă ești într-un grup și turnul X nu este în program, cel mai probabil ratezi panorama de acolo. Dar de asemenea există și confortul că nu te doare capul, într-un grup organizat, de partea de organizare, de logistică, de infrastructură.

Tradiții care șochează

Poți să-ți amintești niște tradiții care te-au impresionat la popoare distincte?
Da, am fost în Insula Sulawesi dintr-o regiune care se cheamă Tana Toraja, ei sunt nominal protestanți într-o țară musulmană cu o minoritate hindusă și în care sunt câțiva catolici. Iar ăștia de ce sunt protestanți: pentru că e singura religie care i-a lăsat în duda lor, să facă ce vor…

Aoleu, o să-mi povestești de înmormântări…
Exact!
În momentul în care cineva moare corpul e pus într-o cameră specială până când familia strânge bani pentru a cumpăra un taur. Evident cu cât ești mai bogat, cu atât vei avea mai mulți tauri, dar îți trebuie minim 8 tauri pentru a se putea face ceremonia de îngropăciune, la care vine tot neamul, moment în care sunt sacrificați și taurii.

Ai asistat la o astfel de ceremonie?
Da! Oaspeții nu vin cu mâna în buzunar, vin cu diverse de-ale gurii, pot veni inclusiv cu porci pe care îi taie acolo și îi mănâncă, cu găini, dar rudele mortului trebuie să se ocupe de procurarea și sacrificarea celor opt tauri, care sunt foarte scumpi. Eu am prins o înmormântare de oameni relativ bogați, pentru că mortul fusese ținut doar 3 luni… Un taur era vreo 10000 de dolari parcă.
O astfel de activitate e inclusă în circuitele turistice sau cum ai ajuns acolo?!
Eu am citit despre asta, și poți vorbi cu agențiile de-acolo să te ducă la ceremonie.

Ceva mai macabru nu ai găsit printre amintiri…
Ba da! Să vezi cum își îngroapă torajanii copiii: în copaci! La ei e zonă tropicală, copacii sunt imenși, cu trunchiul foarte lat, iar copiii sunt inserați cumva, pentru ”a crește” astfel în continuare.

Hai să schimbăm un pic registrul 🙂
În Etiopia există un trib care se cheamă „Hammeri” și au o ceremonie inedită prin care băiatul devine bărbat. Respectivul, complet nud, trebuie să sară peste niște vaci aduse și ținute de săteni una lângă alta. În engleză se numește Bull Jumping Ceremony, iar pentru ca băiatului să i se permită accesul la ceremonie, toate rudele sale de sex feminin sunt biciuite până la sânge.

Dumnezeule… de ce?!
Pentru că în acest fel ei le vor fi datori lor, pentru că dacă ele nu se sacrificau să fie biciute el nu mai devenea bărbat. Nu putea să-și întemeieze o familie.

”Go Slow” în Belize

Stai că tot te fac să povestești ceva frumos 🙂 : loc ideal pentru vacanța în doi?
Dacă vrei megalux există Maldive, cu niște resort-uri excepționale; la fel prin Asia, în Thailanda, prin Malayesia. Dacă vrei așa mai hippie… Belize. Există o insulă care are cam 1 km pe vreo 400 de m, peste tot e nisip și poți merge liniștit desculț. Sloganul lor e „Go Slow”, peste tot sunt semne de circulaţie cu „Go Slow”, singura maşină de pe insulă era jeep-ul poliţiei. Ah, și aici este una dintre cele mai populare destinații de turism sexual pentru femei.

Ai dormit în gară sau în condiții… extreme?
Da, sub un pod, în Toulouse

Cum s-a întâmplat?
În Touluse, după ce am pierdut ultimul tren spre Paris. Niciodată nu am pierdut un transport în comun din cauza mea, ci din cauza conexiunii, a ajuns trenul sau avionul cu întârziere.

Dar o experienţă faină?
Cele mai interesante sunt situațiile neprevăzute. M-am dus o dată la Amritsar, care este este un oraş în India, la graniţa cu Pakistan, şi acolo este capitala religiei sikh. Oraşul lor sfânt, unde se află şi templul de aur, este în acest oraş Amritsari şi m-am dus să văd templul de aur şi să-i văd pe sikh. Asta se întâpla în 2002, când nu exista Booking, TripAdvisor, ci doar Lonely Planet. Eu am stat în foarte multe hoteluri şi pensiuni, şi hosteluri recomandate de lonely planet şi totdeauna erau foarte OK. Dar atunci am nimerit într-o dărăpănătură, dar nu asta era problema, ci faptul că toate camerele aveau igrasie din tavan până în podea şi eu sunt alergic la mucegai. M-am dus în hotelul următor, erau vreo 5 pe strada aia, dar toate erau cu mucegai şi atunci am zis… wtf?!…, m-am dus şi m-am culcat la templul de aur. Templul de aur, ca orice templu al șiiților au obligatoriu un loc în care oricine cere poate să se ducă să doarmă, și chiar și mâncarea e gratis. Am dormit o noapte sau două acolo, am mâncat gratis, m-am dus şi am văzut celebra ceremonie a steagului de pe graniţă, la care râzi cu lacrimi de ce se întâmplă, apoi am luat trenul şi m-am întors la Delhi.

Care este scopul călătoriilor tale? Când pleci într-o călătorie, cu ce scop pleci?
Să învăţ, să aflu lucruri noi, să mă simt bine..

Păi nu le ştii din cărţi? 🙂 Ce-ţi mai trebuie? 🙂
Întotdeauna vrei să afli lucruri noi când te duci pe acolo şi una e din carte şi alta e să îţi dai seama la faţa locului care e contextul. Întodeauna când te duci undeva e bine să şi citeşti înainte şi să poți face apoi diverse corelaţii. Spre exemplu Japonia. Nimeni nu o să înţeleagă Japonia, nici dacă locuieşti acolo n-o să-i înţelegi exact pe japonezi. Când m-am dus, a trebuit să pun mâna pe foarte multe cărţi şi apoi cumva să fac anumite observaţii, care m-au ajutat să înțeleg tot ce am văzut în timpul călătoriei. Nu i-am înțeles 100%, dar mi-am explicat multe lucruri…

Next to visit: Georgia
Spune-mi un loc accesibil ca preţ, dar pe care românii nu îl frecventează pentru că nu e la noi o destinație populară.
Georgia este o țară absolut superbă, iar prețurile sunt reduse. Tbilisi este poate unul dintre cele mai frumoase oraşe din Europa, zona montană, autostrada militară… Gândeşte-te că sunt munţii aceia verzi, deasupra lor este o biserică, iar în spate se vede gheţarul alb, alb strălucitor, plus drumul, care e un soi de Transfăgărăşan, dar multiplicat de vreo 5-6 ori, cetăţi stânga-dreapta, iar mâncarea este de-a dreptul excepțională!

Dacă v-a plăcut acest interviu, vă invit să-l distribuiți, sunt șanse mari să le placă și prietenilor voștri. Merită și ei o mică pauză cu iz de vacanță! 🙂 Prima parte a interviului a avut aproximativ 300 de share-uri.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.