Ghid practic pentru transportul la ski în Austria: avion versus mașina personală

Am învățat să skiez târziu, însă din prisma meseriei și a deschiderii birourilor de turism din străinătate am avut ocazia să schiez în mai toate staţiunile celebre din Europa: am fost în luxosul Kitzbuhel, spectaculosul Soelden, veselul Ischgl, dar am ajuns şi în domeniile incredibile din Franţa şi Italia.

Problema principală de care te loveşti când vrei să scapi de aglomeraţia de la noi, de pârtiile puţine şi neamaneajate, de penuria de locuri de parcare şi infrastructura slabă, este distanţa. Mulţi dau înapoi când se gândesc că au de parcurs minim 3000 km dus-întors pentru a te bucura de ce oferă vesticii. Iar cu avionul pare scump, dacă nu rezervi din timp, şi complicat.

Vom analiza în continuare două variante pentru minim patru skiori.

Varianta 1: Avion + mașină închiriată sau cum poți ajunge în 7 ore, cu 70 euro, într-o stațiune de ski de top

Varianta optima, preferată de cei care își doresc o vacanță minim civilizată este low-cost până la Bergamo sau Torino, şi, cu o maşină închiriată de acolo, în 4 ore ajungi cam oriunde în Italia, Franţa sau Austria. În teorie asta înseamnă că în câteva ore eşti acolo, iar dacă ai noroc, mult timp pentru socoteli și răzgândeli, dar mai ales o chibzuință moștenită, cumulată cu un alt soi dobândit și evoluat, poţi ajunge la un buget de 80 euro de persoană.

Pe destinaţiile din Italia găseşti low-costuri ieftine mereu. Nu mai este o surpriză pentru nimeni că deseori se găsesc oferte la biletele de avion dus-întors la Bergamo doar cu bagaj de cabină cu 35 euro. O primă problemă apare când trebuie să sincronizezi ofertele lor cu ofertele pensiunilor, pentru că un sejur standard e de sâmbătă până sâmbătă, şi poţi nimeri un zbor dus cu 39 lei, dar sâmbăta viitoare întorsul să coste 390 lei… Și e momentul când începe distracția: deschizi Booking.com, WizzAir, etc şi începi să matchuiesti. Şi îţi mai dau un pont: nu ignora Wizz Discount Club! Amortizezi investiţia de la prima cursă.

După ce ai reuşit să găseşti o cazare decentă şi un avion ieftin, trebuie să rezervi o maşină. Ia-o din timp să nu ai surprize, deşi uneori poți avea baftă de un super-deal cu doar câteva zile înainte de plecare. Testat de noi este www.autoeurope.eu, de unde poţi lua un Fiat Panda cu 4 uşi care e perfect pentru patru skiori veniți doar cu… bagaj de cabină, cu 50 de euro pe săptămână. Ai grijă să aibă snow chains (altfel opţiunea asta e vreo 5 eur/zi) şi verifică ţările în care ai voie să călătoreşti, să nu te trezeşti cu o taxă de trecere a frontierei de 60 euro. N-o să dai pe combustibil mai mult de 40 euro pe drumul dus-întors până la staţiunea țintită de tine, dar rezonabil e să considerăm încă minim 20 euro taxe de autostradă prin Italia, iar dacă te duci în Austria mai dai şi 10 euro pe vignietă.

Ce facem cu bagajul şi cu echipamentul?

Dacă vrei să faci economii, pleci la drum îmbrăcat direct în costumul de ski și încălțat în bocanci, altfel acest echipament poate umple o valiză întreagă, iar tu ești doar cu cea de cabină, pe care o vei folosi pentru haine de schimb. Te costă vreo 60 euro setul complet dacă rezervi online, care e cam tot atât cât te costă transportul cu avionul, ca să nu vorbim de cât ar mai trebui să dai pentru o maşină în care să încapă cei patru pasageri și echipamentul, la care se adaugă şi costuri cu combustibil mai mari.

Așadar: 35 eur avionul + cca 35 euro masina = 70 euro/persoană

Varianta 2. Interzis cardiacilor: cu mașina personală, dintr-o bucată, până-n buza pârtiei

Să zicem că în preajma Crăciunului vrei să skiezi în Austria dar nu ai nici un plan făcut, nimic rezervat. Am făcut-o și pe asta, iar datele au arătat așa: 4 schiori care voiam să schiem cât mai mult(e zile şi kilometri de pârtie) şi cât mai bine (domeniu vast, variat). Avioane ieftine nu mai erau, puteam pleca cel mai devreme pe 24 şi trebuia să ne întoarcem cel târziu pe 30, și nu doream niciunul să petrecem Crăciunul în maşină sau în vreun motel unguresc ieftin. După câteva cercetări am stabilit să plecăm cu o maşină toţi 4, la 4 dimineaţa, şi să mergem la schi în zona Leogang-Saalbach, regiune ce beneficiază de un domeniu de schi de 270 km de părtii, și care e destul de aproape de Viena. Plecarea atât de matinală ne-a permis să scăpăm de traficul din Bucureşti şi TIR-urile de pe Valea Oltului, iar de acolo, de bine de rău, am avut autostradă cam până la destinaţie (mai putin un segment dintre Deva si Lugoj). Cu ajutorul fusului orar care era de partea noastră, nu am mai avut nevoie de o noapte pauză pe drum. Am reușit să ajungem la Viena pe la ora 14.00. Am vizitat, am făcut poze, am mâncat şi am întins-o la drum după vreo 3 ore. La ora 20.00 eram la pensiunea pe care o găsisem last minute pe net.

Cheltuieli: 60 euro combustibil, vigniette
Avantaje: Am economisit 60 euro/pers. pentru închirierea skiurilor (pe care le-am avut cu noi în mașină), flexibilitate, fară limită de bagaj, poți pleca în vacanță oricând, fără să depinzi de orare de zbor
Am economisit vreo 100 euro/persoană (60 pentru că am mers cu skiurile personale și vreo 40 de la drum). Iar ca timp nu am pierdut prea mult, dacă luăm în considerare cât durează efectiv și ce presupune să pleci la ski cu avionul. E drept că drumul nostru a durat în total 14 ore.

Următorul material va fi despre cum a fost această vacanță la ski în Austria, ce ne-a plăcut, cum ne-am distrat și cât a costat tot sejurul.

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.