Începe anul învățând o nouă limbă străină. 5 motive pentru a învăța portugheza

Într-o lume în care totul se întâmplă cu o rapiditate excesivă, în care multitaskingul ne modifică zilnic „sistemul de operare” este vital să ne oprim atenția și asupra unor activități care să ne îmbunătățească agilitatea mentală.

Veronica urmează cursurile de masterat Social media și marketing online din cadrul FCRP, iar portugheza a învățat-o pentru o bursă la Lisabona. Faptul că începuse încă din țară să studieze a ajutat-o să comunice mai ușor cu familia iubitului ei, João, și cu colegii portughezi

Un bun exemplu în acest sens îl reprezintă învățarea unei limbi străine, exercițiu susținut care îmbunătățește memoria prin absorbirea de informații noi și punerea lor în practică. Dincolo de cele mai cunoscute și mai vorbite limbi străine, portugheza a cunoscut o tendință ascendentă în ultimii ani, inclusiv în România. Iată câteva motive pentru a deprinde tainele limbii portugheze:

1. Conform statisticilor, este a cincea cea mai utilizată limbă pe Internet și pe locul trei în topul limbilor utilizate pe rețelele de socializare. Nu ar trebui să ne mire, dat fiind că este limba maternă a peste 200 de milione de vorbitori din lumea întreagă și printre primele opțiuni ale celor care aleg să studieze o limbă străină;
2. UNESCO a catalogat limba portugheză drept una dintre limbile europene cu cea mai mare rată de creștere, alături de limba spaniolă și limba engleză;
3. Vocabularul, dat fiind fondul latin, nu vă va pune mari probleme. Pentru vorbitorii de limba română, demersul de a învăța limba portugheză e relativ simplu. Pentru că, cel puțin din punctul de vedere al pronunției, sunetele care le corespund literelor „ă”, „â” și „ș” sunt comune. Prin urmare, cu excepția primelor ore când vă veți lupta cu pronunția cuvintelor din vocabularul de bază, ulterior nu veți duce mari războaie cu organul fonator;
4. Gramatica este structurată logic, iar o dată stăpânite elementele de bază (formarea prezentului și a perfectului compus la modul Indicativ) ulterior pot fi alcătuite structuri complexe fără prea mari bătăi de cap;
5. Este limbă oficială în nouă țări, respectiv în Portugalia, Brazilia, în PALOP (Países Africanos de Língua Oficial Portuguesa), adică în Angola, Mozambic, Guineea-Bissau, Insulele Capului Verde, São Tomé și Príncipe, Guineea Ecuatorială, Timorul de Est, precum și în regiunea administrativă specială Macao, ceea ce înseamnă că puteți accesa tot atâtea lumi, extrem de diverse în cultură, istorie și tradiții.


În România limba portugheză e predată în doar două licee

Potrivit Universității din București, anul trecut, specializarea Limbă și Literatură Portugheză din cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine a fost în topul preferințelor studenților cu peste 24 de candidați pe loc, tendință menținută și în 2018. La nivel de educație formală oferta în România este limitată, limba portugheză fiind predată în special la nivel universitar și în doar două licee: Liceul Teoretic „Eugen Lovinescu” din București și Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Cluj-Napoca. Mulți interesați aleg să se îndrepte către centrele de limbi străine sau către ședințele private.
„Cu fiecare sesiune de înscrieri constatăm o creștere a numărului de solicitări și un grad de ocupare de 100% al grupelor de începători. Tocmai de aceea, pentru următoarea serie de cursuri am extins oferta. Noul portofoliu include cluburi de conversație, cursuri de nivel începător și intermediar, în regim intensiv și extensiv, destinate atât adulților, cât și adolescenților”, declară Cristina Nițu, fondator al organizației Fala Português! din București, care promovează limba portugheză prin proiecte culturale și prin cursuri de limbă portugheză.

Prețul unui modul este de 1.000 de lei

Dacă vreți să începeți anul cu o astfel de activitate nouă, ce vă poate schimba viața sau cel puțin traseul profesional, începând cu 14 ianuarie 2019, Fala Português! organizează cursuri de limbă portugheză pentru adulți și adolescenți. Înscrierile sunt deschise până pe 10 ianuarie, iar lecțiile ce vizează publicul adult și tânăr sunt destinate atât începătorilor, cât și celor care au mai studiat limba portugheză anterior.
Cei care preferă modulele în care accentul cade mai mult pe consolidare, decât pe însușirea unor informații noi, recomandat este cursul Extensiv. La final de curs veți putea recepta și produce mesaje simple, atât orale, cât și scrise. Vă veți putea prezenta, veți putea descrie agenda zilnică și prezenta activitățile cu un grad mărit de frecvență.
Celor care își doresc un progres rapid și un bagaj de cunoștințe suficient de generos pentru a se descurca într-o țară în care limba portugheză este limbă oficială, recomandată este varianta Expres. Cursurile au loc de luni până vineri, la Institutul Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta, nr. 38). Fiecare modul însumează 40 de ore de curs și costă 1.000 de lei. Sesiunile au loc de două ori pe săptămână și au o durată de 2 ore. Persoanele care au deja un nivel de competență lingvistică A2 pot participa la cluburile de conversație, serviciu ce are o taxă de 100 de lei pentru două ore.
Pentru înscriere, completați formularul disponibil pe Fala Portugues!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.