Interviu exclusiv cu Babushka, instagrammăriță, 89 ani: ”Nu mai economisiți bani pentru lumea cealaltă. Călătoriți!”

Tu cum te vezi în pragul vârstei de 90 de ani? Nu, nu trebuie să răspunzi pe loc. Citește ce urmează, mai dă-ți un răgaz. E o poveste scurtă, cu final fericit. Poate fi povestea ta. Fiecare zi, o viață! Dacă alegi să privești jumătatea plină. Orice se poate. Cu voință, și fără prea mari avuții. 

Babushka, pe numele adevărat Yelena Yerkhova, are 89 de ani, iar ultimii 60 i-a trăit în Krasnoyarsk, Siberia. A dus dintotdeauna o viață simplă, iar greutățile nu au ferit-o, începând cu sfârșitul adolescenței, când a lucrat pe front în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Acum se bucură de mici plăceri ale bătrâneții, iar de șase ani și-a reamintit de o mare plăcere pe care o are. Și de care încearcă să se bucure cât mai des. Și mai intens!

De pe motor, în Vietnam, pe cămilă, în Israel

Îi place să călătorească și să cunoască noi și noi oameni, peste tot pe unde merge. Recent, a devenit cunoscută în toată lumea, după ce o bloggăriță din Rusia a întâlnit-o în timpul unei vacanțe, iar postarea ei a avut 15.000 de share-uri în doar câteva ore. De atunci, bunica Lena a ”intrat” în online, sub nick name-ul Babushka, iar mii de oameni îi urmăresc zilnic postările. Și au și ce vedea: globetrotterița octogenară acum este pe o motocicletă în Vietnam, în câteva zile se plimbă cu cămila prin Israel ori face baie în ocean.

Mi-am dorit foarte tare să povestesc puțin cu Babushka, și am obținut chiar un interviu exclusiv pentru TurismBiz.ro în limba ei maternă… rusă! Iată-l:

TurismBiz.ro: Babushka, câte țări ai vizitat până acum și ce ai planificat pentru următoarea vacanță?

Babushka: De la 83 de ani, de când am început să bat lumea-n lung și-n lat, am vizitat 20 de țări. Thailanda, Vietnam, Cehia, Germania, Polonia… Ultima dată am fost în Istanbul și urmează o excursie în statele din Caucaz…

În toate fotografiile apari singură… Nu călătorești niciodată alături de familia ta?

Am o fată și doi nepoți, dar călătoresc întotdeauna singură. îmi fac prieteni pe drum, în timpul călătoriei.

Nu ți-e teamă că ai putea să pățești ceva și să nu ai pe nimeni alături care să te ajute?

Cel mai frumos lucru pe care l-am învățat de când mă plimb prin lume e că există o mulțime de oameni minunați, iar Dumnezeu mă iubește, și mi-i scoate-n cale. Oamenii pe care îi întâlnesc sunt buni și generoși, orice aș avea nevoie îmi sar imediat în ajutor. Nu mi-e frică de nimic! O singură dată voi muri, și, oricum toți murim într-o zi!

Ai un motto sau niște gânduri care îți dau târcoale des?

Trebuie să mă mișc, să mă bucur și să văd cât mai mult posibil. Dar nu cu disperare…, cu tihnă. Timpul este foarte scurt, mai ales la vârsta mea. Trebuie să îl prețuim…  valorează greutatea nostră în aur!

Îndrăznesc să întreb ce venituri lunare ai. Mulți pensionari se plâng când vine vorba de acest capitol. Nu călătoresc, iar atunci când o fac fie renunță la unele obiective, poate chiar la mese…

Unicul meu venit este pensia, 400 de euro pe lună. Uneori mai iau comenzi pentru cusut sau vând flori la piață. Dacă îți dorești cu adevărat vei reuși!

Un sfat pentru persoanele trecute de a doua tinerețe?

Urniți-vă din casă! Desigur, cu excepția situației în care sunt probleme de sănătate. Nu mai economisiți bani pentru lumea cealaltă! Fiți generoși cu voi și cu cei din jur.

Dar pentru cei tineri?

Două chei importante sunt în viață: mișcarea și comunicarea!

Să vă mai spun că Babushka își dorește ca vârsta de 90 de ani să o ”prindă” în Dominicana?! Avem un vis comun… De America nu a spus nimic, dar nici nu am întrebat. 🙂

Dacă ți-a plăcut acest material, aș aprecia să îl share-uiești către prietenii tăi. Mai multe reacții, impresii sau citiri mă vor stimula să caut povești noi și mai bune! Mulțumesc! 🙂 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.